Supervisie is een op reflectie gebaseerde begeleidingsmethodiek voor professionals die met mensen werken.
Bij supervisie onderzoekt de supervisant een eigen werkervaring onder begeleiding van een supervisor die daarbij methodische stappen hanteert.
Hierdoor wordt de supervisant zich bewust van eigen gedachten, gevoelens, verwachtingen, overtuigingen, normen en waarden en hoe dit het handelen van de werkuitvoering bepaalt.
De supervisant komt als gevolg daarvan tot nieuwe inzichten waardoor er een leerproces op gang komt dat leidt tot het verbeteren van het beroepsmatig handelen.
De supervisant zorgt bij elke zitting voor een werkinbreng waarvan hij wil leren. Verwacht wordt dat de supervisant hierover een reflectieverslag schrijft, dat evenals een nieuwe werkinbreng vóór de volgende zitting wordt aangeleverd bij de supervisor.
Een supervisietraject bestaat uit minimaal 10 bijeenkomsten (gemiddeld 1x/ 2 weken) en kan zowel individueel (bijeenkomsten à 1 uur) als in een groepje van 3 personen gevolgd worden (bijeenkomsten à 2,5 uur).
Het is belangrijk dat er tussen supervisant en supervisor “een klik” is. Daarom is er tijdens de 3e supervisiezitting altijd een klik- evaluatie waarbij zowel supervisant als supervisor kan besluiten de supervisie – met opgaaf van redenen – niet voort te zetten.
Voordat supervisie gestart wordt is een vrijblijvend kennismakingsgesprek mogelijk.